Ако вече сте натрупали достатъчно сила, значи е време да преминете на по-високо ниво от вашата физическа подготовка. Трябва да превърнете силата си в бързина. Как може да стане това? Интензивността на вашите тренировки трябва да падне за сметка на скоростта на изпълнение. Най-добрият начин това нещо да се случи е да включите в програмата си плиометрични упражнения.

Какво е плиометрия?

Най-просто казано това е рефлекс на тялото или възможността на мускулите да преминат от разстегнато положение до стягане за най-кратко време. Мозъкът изпраща сигнал до мускулите чрез нервната система за максимално бързо съкращение. Представете си пружината на вашия амортисьор- тя може да бъде в неутрално положение, може да бъде свита и заредена с енергия, след което тази енергия може да бъде освободена и тя да се разтегне. По същият начин действат и вашите мускули.

Видове плиометрични упражнения:

  • Упражнения за долната част на тялото

Най-добрият пример за този вид упражнения са различните видове подскоци. Те могат да се изпълняват на място, в движение, върху кутия, с щанга, на един крак и много други.

  • Упражнения за горната част на тялото

Пример за такива упражнения са- лицеви упори с пляскане, вертикални и хоризонтални набирания с пляскане, различни упражнения с медицинска топка  и много други.

Какви са ползите от плиометричните упражнения в екстремните спортове?

Виктория Гончева- даунхил състезател

Всеки един екстремен атлет се нуждае от експлозивност и бързина. Както казахме в началото този вид тренировки подобряват връзката между: мозък <> нервна система <> мускулно съкращениеПритежавайки тези качества, тялото може да реагира по-добре в непредвидени ситуации, да подобрите реакцията си на старта, да скочите по-далеч или по-високо, да се приземите по-леко след скок, да завиете по-бързо и контролирано. Колкото по-малко грешки правите във всеки един от тези компоненти, толкова по-добро ще бъде вашето време в състезанието.

 

Техниката на изпълнение на упражненията е от изключителна важност за вашата безопасност, сигурност и прогрес. Затова ако сте начинаещи в областта на физическата подготовка или не знаете как да изпълнявате или подредите упражненията, може да се свържете с нас, както и да ни последвате във FacebookInstagram и YouTube.