Както във всеки спорт, така и във физическата подготовката е важно да изберем подходящия екип за трениране. Всеки един спортист занимаващ се с вдигане на тежести трябва да подбере правилно екипировката си за да бъде максимално ефективен, както в залата, така и извън нея. В тази статия ще се опитам да ви помогна да подберете правилното облекло за фитнес.

  • Обувки:

Те трябва да бъдат плътно по крака, с равна и твърда подметка, без излишни странични бордове. Вторият вариант обувки подходящи за зала са така наречените щангети или обувки за вдигане на тежести (препоръчвам за атлети, които правят заден клек, преден клек, обръщане, изхвърляне и други

подобни упражнения).

  • Панталони:

Най-подходящи са къси или дълги памучни панталони, които не ви се смъкват, докато тренирате и ви позволяват пълен обем на движение в коленете и тазобедрените стави. Избягвайте екипировка slim fit от ликра!

 

  • Горнище:

То трябва да бъде от памучен или дишащ материал. Едно от най-важните неща за тялото по време на тренировка е то да се охлажда добре. Никога не използвайте колани за потене, найлони и други подобни глупости! Единственият ефект от тях е загуба на вода от тялото, но не и на мазнини.

  • Допълнителни аксесоари:

Ръкавици за фитнес – причината за използването им според повечето хора е да се предотврати появата на мазоли на ръцете, които се получават при вдигане на тежести. С тях и без тях мазоли ще има! Правилният захват намалява болката в загрубялата кожа. Тренирайте без тях за да имате по-добър усет на упражненията.

 

Колан за вдигане на тежести – препоръчва се за по-напреднали атлети, занимаващи се с физическа подготовка от дълго време и са в застой с тежестите. Ако сте начинаещ, се научете как да използвате мускулите на пояса в упражненията. Коланът може да повиши силата на човек, но не и да компенсира лошата техника на изпълнение!

Протектор за врат – ако нямате основателна причина като- болки в прешлените на врата, рана, натъртване и други подобни, избягвайте употребата на този аксесоар. Директният контакт на лоста с тялото води до по-добър усет и контрол!