По време на каране всеки един райдър усеща върху тялото си влиянието на различни сили като: ускорение, странично натоварване в завои, приземяване след скок, внезапно спиране и други. Това натоварва мускулите на цялото тяло. Чрез добре подбрани силови упражнения със свободни тежести, които натоварват възможно най-много мускули, може да преодолеете тези сили много по-лесно. Използвайте движения, в които има дърпане, бутане, клякане и усукване. Ако използвате този принцип ще натоварите всички мускулите на тялото под различен ъгъл, а тежестите ще играят ролята на съпротивлението, както е при каране.

По време на силова тренировка трябва да подберете упражнения, които да ангажират възможно най-много мускули, както във всеки един екстремен спорт.

Ето малка част от типовете упражнения, които може да използвате в програмата си за подобряване на физическата си форма в залата.

  • Дърпащо упражнение:

Набирания

Тяхната цел е повишаване на силата и издръжливостта в ръцете и гърба. Могат да се изпълняват от начинаещи с помощта на ластик вързан за лоста, който отнема част теглото и от вече напреднали като се добави допълнителна тежест към тялото.

Ползи при каране:

По-добър контрол над кормилото при скокове и завои (мотоциклетизъм, велосипедизъм), по-силно загребване с щеките (ски).

  • Бутащо упражнение:

Лежанка

Целта на това упражнение е да повиши силата и издръжливостта в гръдните мускули, раменния пояс и ръцете. Ако искате да повишите силата си- изпълнявайте с големи тежести и малко повторения, ако искате да повишите издръжливостта- използвайте по-леки тежести и повече повторения.

Ползи при каране:

По-добър контрол на кормилото при приземяване след скокове и завои, по-лесно натискане на колелото или мотоциклета във вираж, или преди скок.

  • Клякащо упражнение:

Мъртва тяга

Упражнението, което ангажира и покачва силата в цялото тяло, но най-вече мускулите на краката, гърба и захвата.

Ползи при каране:

Изключително полезно при стартиране! Помага комплексно за по-добър контрол над- колелото, мотоциклета, ските, сноуборда и други подобни. Подобрява скока, приземяването и завоите във всеки един спорт.

  • Усукващи упржнения:

Още познати като упражнения за ядрото: коремни преси, планкове, странични наклони, хиперекстензии и други подобни. Тяхната цел е укрепване на пояса.

Ползи при каране:

Подобрява контрола по време на летеж, стабилността в завоите и цялостния контрол.

Техниката на изпълнение на упражненията е от изключителна важност за вашата безопасност, сигурност и прогрес. Затова ако сте начинаещи в областта на физическата подготовка или не знаете как да изпълнявате или подредите упражненията, може да се свържете с нас тук, както и да ни последвате във FacebookInstagram и YouTube.